Odwary
Dziurawiec zwyczajny – na wsparcie po sytym posiłku

Dziurawiec zwyczajny – na wsparcie po sytym posiłku

Dziurawiec zwyczajny tradycyjnie wykorzystywano, by wspierać komfort po jedzeniu i dbać o dobrą pracę układu pokarmowego. Bywa tak, że zjemy coś pysznego, ale potem… czujemy się ciężko. Dawniej, na naszych łąkach i w wiejskich domach, w takich sytuacjach sięgano po dobrze znaną roślinę – dziurawiec zwyczajny. Pamiętaj jednak – to nie jest porada medyczna, tylko fragment tradycji.

Podrzucam Ci przepis na odwar, który w dawnych domach był znany jako wsparcie po sytym posiłku:

Oto przepis na odwar z dziurawca
– 1 łyżka suszonego ziela dziurawca
– 250 ml wody

Sposób przygotowania
Ziele zalej wodą, gotuj 5 minut na małym ogniu, odstaw na 10 minut i przecedź.

Dawkowanie
Pić po posiłkach, maksymalnie 2 razy dziennie. Możesz użyć suszonego lub świeżego (świeżego ok. 1,5 łyżki).

Sposób przechowywania
Odwar – wypić w dniu przygotowania. Suszone ziele – trzymaj w suchym, ciemnym miejscu, najlepiej w słoju.

Kiedy zbierać
Od czerwca do sierpnia, gdy kwitnie.

Przeciwwskazania
Unikaj przyjmowania razem z lekami (np. antykoncepcyjnymi, na serce, przeciwdepresyjnymi). Nie wystawiaj się na słońce – może pojawić się nadwrażliwość skóry.

Toksyczność
Przy prawidłowym stosowaniu nie wykazuje toksyczności.

⚠️ Pamiętaj, że to tylko informacje ogólne, a nie porada medyczna czy uzdrawiająca. W celu oceny stanu Twojego zdrowia i przed użyciem jakiejkolwiek rośliny czy innego preparatu w celach leczniczych, sprawdź czy przy swoich chorobach możesz użyć i skonsultuj to z Twoim lekarzem.

#WibracjezNatury #zioła #dziurawiec #trawienie #napar

Wibracje z Natury, zioła, dziurawiec, odwar ziołowy, tradycyjna fitoterapia, wsparcie trawienia, rośliny łąkowe, naturalny odwar, polskie zioła, ziołowy sposób