Grzyby
Gąska Zielona – Wsparcie dla Kości!

Gąska Zielona – Wsparcie dla Kości!



Czy pamiętasz, jak po pierwszym przymrozku w nocy, szliśmy do lasu szukać tych pięknych, zielonkawych kapeluszy wystających lekko ponad piasek?
Gąska zielona to prawdziwy grzybowy skarb!
O tym zapewne – nie wiesz, ale jest bogata w witaminę D, więc jest idealnym wsparciem dla Twoich kości, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, gdy brakuje nam słońca.

Najlepiej ją suszyć i dodawać do potraw – już 50 g tygodniowo dostarczy Ci niezbędnych witamin, wspierając odporność i zdrowie kości.
Pamiętaj że suszy się je podobnie jak zioła, a o tym były już dwa moje filmy na jesieni. Zapraszam, zapoznaj się bo warto prawidłowo je zasuszyć!
👉 A rosołek z gąsek to jest dopiero rarytas – polecam i oto mój przepis na szybki rosół z suszonych gąsek zielonych:

1️⃣ Składniki: 100g suszonych gąsek zielonych, 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, 1 cebula, 2-3 ząbki czosnku, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie.
2️⃣ Przygotowanie:
▶️ Moczyć suszone gąski w ciepłej wodzie przez 20 minut.
▶️ W garnku zagotować 2 litry wody, dodać warzywa pokrojone w kawałki, przyprawy i gąski.
▶️ Gotować na wolnym ogniu przez około 1,5 godziny.
▶️ Przyprawić do smaku solą i pieprzem.

I gotowe! Smacznego!

Taka ciekawostka.
Dawniej gąska była grzybem cenionym wśród pasterzy, którzy wierzyli, że jej spożycie pozwala im lepiej znosić zimowe chłody.

Sprawdź co dają Ci grzyby – strona rządowa :
Dowiedz się więcej o właściwościach zdrowotnych grzybów:
https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/grzyby-tylko-smak-czy-zrodlo-witamin/



#gąskazielona #witaminaD #zdrowiekości #WibracjezNatury #rosólzgąsek

WibracjezNatury, gąska zielona, witamina D, kości, grzyby, odporność, grzybobranie, suszenie, kuchnia polska, pasterze, zdrowie


@wibracjeznatury

🍄‍🟫Gąska Zielona – Naturalne Wsparcie dla Kości! Czy pamiętasz, jak po pierwszym przymrozku w nocy, szliśmy do lasu szukać tych pięknych, zielonkawych kapeluszy wystających lekko ponad piasek? 🟢 Gąska zielona to prawdziwy grzybowy skarb! O tym zapewne – nie wiesz, ale jest bogata w witaminę D, więc jest idealnym wsparciem dla Twoich kości, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, gdy brakuje nam słońca. 🌞🦴 Najlepiej ją suszyć i dodawać do potraw – już 50 g tygodniowo dostarczy Ci niezbędnych witamin, wspierając odporność i zdrowie kości. Pamiętaj że suszy się je podobnie jak zioła, a o tym były już dwa moje filmy na jesieni. Zapraszam, zapoznaj się bo warto prawidłowo je zasuszyć! 👉 A rosołek z gąsek to jest dopiero rarytas – polecam i oto mój przepis na szybki rosół z suszonych gąsek zielonych: 1️⃣ Składniki: 100g suszonych gąsek zielonych, 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, 1 cebula, 2-3 ząbki czosnku, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie. 2️⃣ Przygotowanie: ▶️ Moczyć suszone gąski w ciepłej wodzie przez 20 minut. ▶️ W garnku zagotować 2 litry wody, dodać warzywa pokrojone w kawałki, przyprawy i gąski. ▶️ Gotować na wolnym ogniu przez około 1,5 godziny. ▶️ Przyprawić do smaku solą i pieprzem. I gotowe! Smacznego! 🍲😊 👉 Taka ciekawostka. Dawniej gąska była grzybem cenionym wśród pasterzy, którzy wierzyli, że jej spożycie pozwala im lepiej znosić zimowe chłody. 🧣 👉 Sprawdź co dają Ci grzyby – strona rządowa : Dowiedz się więcej o właściwościach zdrowotnych grzybów: https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/grzyby-tylko-smak-czy-zrodlo-witamin/ #gąskazielona #witaminaD #zdrowiekości #WibracjezNatury #rosólzgąsek WibracjezNatury, gąska zielona, witamina D, kości, grzyby, odporność, grzybobranie, suszenie, kuchnia polska, pasterze, zdrowie

♬ dźwięk oryginalny – WibracjezNatury